37 bee

Sziasztok!

Továbbra is bátran írjatok, ha bármilyen kérdésetek vagy kívánságotok vagy véleményetek vannak. Nem vagyunk egyformák és az a célom, hogy segítsek neked, hálás vagyok minden visszajelzésért!

A heti témánk a MÉHECSKE.

A napraforgóknál volt néhány nagyon szép kép ahogy a méhecske csücsül rajta, innen jött az irány. 🙂

bee bee

A méhek repülő rovarok, amelyek közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Megközelítőleg 20 000 ismert fajuk létezik, habár sokuk nincsen leírva, illetve besorolva. Ennek köszönhetően a számuk feltehetően magasabb. Az Antarktiszt kivéve az összes kontinensen előfordulnak.  A legkisebb a törpe méh (Trigona minima), ami körülbelül 2,1 mm hosszú. A legnagyobb a Megachile pluto – kifejlett egyedeinek hossza megközelíti a 39 mm-t. Az északi féltekén a leggyakrabban előforduló fajok a karcsúméhek (Halictidae) családjába tartoznak. Legismertebb fajuk a háziméh, amely több más fajhoz hasonlóan mézet termel.

bee

Megjelenése, felépítése

bee7  bee38

A méh államalkotó rovar, több tízezer egyede él együtt egy családban. A méhcsaládot eltérő morfológiájú és eltérő funkciót betöltő egyedek, kasztok alkotják. A méhanya 22 milliméter, a here 20 milliméter, a dolgozó pedig mintegy 16 milliméter hosszú.

A méhek a nektár és a pollen fogyasztására adaptálódtak; ezekből nyerik az energiát és a fehérjéket. A pollenek többségével lárváikat etetik. Táplálékukat a hosszú proboscidesszel, (komplex, összetett nyelvvel) kaparinthatják meg a virágokból. A hímek antennája általában tizenhárom, a nőstényeké tizenkét szegmentumból áll. Minden fajuknak két pár szárnya van, és ezek közül a hátsó pár kisebb.

A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók. A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől. A pollent és a nektárt többnyire összekeverik, és így eleinte folyékony, de megkeményedő tartalék élelmiszertömeget hoznak létre. Ezt aztán megformálják, és a lépekben tárolják. Az így megtöltött sejtekbe helyezik petéiket, majd lezárják azokat.

Őse

400px-Cueva_arana

A tudomány jelenlegi állása szerint az első méhfélék 100 millió évvel ezelőtt jelentek meg. A háziméhhez köthető lelet a legősibb, bizonyítottan méh fosszília egy borostyánba zárt Cretotrigona prisca a kréta korból, amiben az ősméh hossza mindössze 2,95 milliméter. A kő Mianmarban került elő egy borostyánkőbányában. Európában már évezredek óta használják a méhek által termelt mézet. Egy 12 ezeréves barlangrajz Cuevas de Arañában (Bicorp, Valencia) ábrázol egy mézvadászt.

 

 

Mézvadászat. Barlangrajz a középső kőkorból. Valencia, Spanyolország

 

 

 

 

 

Szaporodás avagy nászrepülés

A méhek telepeket hoznak létre. Minden egyes kolóniában egy anya és több dolgozó él. A háziméh családban 40 000-70 000 egyed is élhet. A méhanya régies, ugyanakkor helytelen megnevezése a “királynő”.

A fiatal anya kelése után néhány napos korában tájoló repülést, majd több nászrepülést végez. A párzás a levegőben történik, sokszor több kilométerre a méhcsaládtól, egy ún. heregyülekező helyen. A nászrepülésre általában 11 és 17 óra között, derült, szélcsendes napon kerül sor. A nász a herék számára végzetes, mert nemző szervük a párzást követően kiszakad. A méhanya a hímivarsejteket egy zacskóban, az ún. magtarisznyában gyűjti. Amennyiben a méhanya megfelelő számban párzott herékkel, egy életre elegendő hímivarsejttel rendelkezik és kb. 5 évig rakhat petéket. Ha a párzás valamilyen okból nem volt sikeres, az anya herét szülővé válik, ami annyit jelent, hogy megtermékenyítetlen petéket rak le, amelyekből herék fejlődnek ki. Az ilyen méhanyát a méhész vagy a méhek maguk egyszerűen lecserélik. Egy jó méhanya a tavaszi hónapokban 700-1500 petét rak le naponta.

bee6

Kommunikáció avagy méhtánc

A méhek egy része felderítő tevékenységet végez a röpkörzetben és társait fejlett kommunikációval a többi gyűjtőméhet tájékoztatja a méhlegelőről.

Ha a felderítő méh gazdag méhlegelőre bukkan, megtölti mézhólyagját vagy megrakja kosaracskáit, és visszatér a méhcsaládhoz.

A távolság függvényében körtáncot vagy riszálótáncot jár. A méhek csápjukkal megérintik a táncos felderítőt, hogy szagot fogjanak és megtudják, milyen virágfajta után kell kutatni.

A méhtánc kifejezést a méhészetben és az etológiában használják, a háziméh (Apis mellifera) egyik jellegzetes viselkedésének leírására. A kaptárba visszatérő felderítő méh a tánc segítségével tudatja fajtársaival az általa talált táplálékforrás minőségét, irányát és távolságát.

Háziméh

Háziasítása mintegy 6000 évvel ezelőtt kezdődött, és a selyemlepke mellett voltaképpen az egyetlen korán háziasított rovarfaj. A méhészet ma is sok ember megélhetését biztosítja hazánkban és világszerte. A méhészetben főként mézet, de ezen kívül virágport esetleg propoliszt, méhviaszt, méhpempőt, méhmérget és tenyészállatokat is termelnek a méhészek. Megporzó tevékenysége miatt az egyik legfontosabb haszonállattá vált.

Méhállam

A méhek társadalmában, akárcsak egy valódi államban mindenkinek megvan a maga feladata. A méh állam élén a királynő, vagyis az anya áll. Az anya 5 évig él és naponta akár 3000 petét is képes lerakni. Ezekből 21 nap múlva kelnek ki az utódok. A méhkirálynő színe és alakzata is más. A potroh része hosszabb, hogy könnyebben tudjon a sejtekbe petézni.

Egy méhcsaládot kb. 60 ezer dolgozó és ezer ún. here alkot. A herék feladata kizárólag az anyaméh megtermékenyítése. A dolgozóméhek a nyári időszakban mindössze 40 napig élnek. Ebből 20 napig csak a kaptárban dolgoznak. A fiatalabb méhek takarítják a kaptárt és táplálják az utódokat, míg az idősebbek viaszt építenek.

beerend4beerend beerend1  beerend3  beerend5 beerenddrone beerendqueen beerendworker

forrás:wiki

MÉZ

bee20   bee8

Ezt magas cukortartalmú nektárból készítik, melyet mézgyomrukban tárolnak. Ehhez hozzáadják saját garatváladékukat, majd a különleges elegyet egyenletesen elterítik a hatszögletű viaszsejtekben. A mézet éjszaka, szárnyaik lebegtetésével sűrítik be. Ez az ún. ventilláció. Persze a méhek a mézen kívül más hasznos anyagokat is előállítanak. Pl. a propoliszt, ami az emberek számára természetes antibiotikum.

bee32

A méz a természet különleges ajándéka. Színe, illata és aromája attól függ, hogy milyen növényről gyűjtötték a méz alapanyagát. Őskori barlangrajzok tanúsága szerint a méhek és a méz már több évezrede megjelentek az ember életében. A mézet ma is szívesen fogyasztják számtalan jótékony hatása miatt. A méz táplálja a szívet, növeli az izmok teherbíró képességét, kiváló erősítőszere a sportolóknak, az idős embereknek, a fáradt szervezetnek. Jó hatással van a gyerekek fejlődésére, ajánlják a szoptató anyukáknak is. A gyomorbántalmakra is javasolják, különösen székrekedésre. Nyugtatóan hat az egész testre. Azonban nem szabad túlzásba vinni, mert a testsúlyt is növeli. A mézet kozmetikai termékek, pakolások készítéséhez is használják.

bee33

A méz az egyik legjobb érv amellett, hogy nem csupán egészséges, de akár gyógyhatású is lehet az, ami finom. Több mint kedves gesztus a természet – és persze a méhek – részéről.

bee34

ÉRDEKES CIKK

Egy cikkben olvastam, hogy milyen nagy a baj ha a méhek száma csökken.

bee1

A gyümölcsfákat legegyszerűbben és legjobban a méhek porozzák be. Kína egyes vidékeiről azonban szinte teljesen eltűntek ezek a szorgos rovarok. Emberi munkaerővel próbálják őket pótolni. Szecsuán tartomány Hanjüan megyéjét gyakran a világ körtefővárosának hívják. A virágokat azonban pár év óta fáradságos kézi erővel kell beporozni, annyira megritkultak a korábbi dolgozók, a méhek. Az emberi munkások (elsősorban nők) fáról fára járnak, és ecsetekkel porozzák be a fehér virágokat.

A módszer egyike azoknak, amelyet sok farmer alkalmaz a világon, miközben a beporzó rovarok populációja folyamatosan hanyatlik.

bee kinaobeporzo

Munkások kis hadseregei indulnak útra hosszú botokra erősített ecsetekkel, hogy megtermékenyítsék a virágokat. Fáradságos munka, de még mindig olcsóbb, mint távolabbi helyekről méheket bérelni és a helyszínre szállítani-

BAZINGA BEE

Az Euglossa bazinga (vagyis: Bazinga méh) az Euglossini nemzetség egyik faja, melyet 2012-ben fedeztek fel Brazíliában. Nevét az Agymenők észak-amerikai tévésorozat egyik karakterének, Sheldon Coopernek szavajárásáról, a Bazinga! felkiáltásról kapta..Az élőhelyének csökkenésével fenyegetett méhet eredetileg tévesen, Euglossa ignitaként azonosították be.

BAZINGA BEE

bazinga the big bang theory bazinga

Az Euglossa bazinga (vagyis: Bazinga méh) az Euglossini nemzetség egyik faja, melyet 2012-ben fedeztek fel Brazíliában. Nevét az Agymenők észak-amerikai tévésorozat egyik karakterének, Sheldon Coopernek szavajárásáról, a Bazinga! felkiáltásról kapta. Az élőhelyének csökkenésével fenyegetett méhet eredetileg tévesen, Euglossa ignitaként azonosították be.

bazinga_beeEuglossa bazinga1  bazingabee2

 

inspiráló képek

Pár macro fotó

olyan mint egy plüssállat 🙂

beemacro8

beemacro1  beemacro2  beemacro3  beemacro4 beemacro5  beemacro6  beemacro7   beemacro9

MAKROFOTÓK INNEN

bee insects-hymenoptera-apis-mellifera

bee4 bee9 bee Euglossa_villosa bee5 bee11 bee13  bee12 bee14 bee15 bee16 bee23 bee42  bee24 bee25 bee26 bee27 bee28 bee29 bee31 bee37 bee40 bee41

jogdíjmentes nagy felbontású képeket találsz a PEXELen

bee22 bee18 bee3

Sok szépséges képet gyűjtöttem össze a napraforgóról itt találod a pinteresten

Képek forrása: saját és pinterest.

inspiráló képek

és megint egy kis Stéphanie Law

beepainting Stéphanie Law1 beepainting Stéphanie Law2

beepainting3 by Roz by RozArt beepainting4 by Andrea Lavery beepainting4 beepainting5 beepainting6 beepainting2beepainting1 beepainting12 beepainting11 beepainting13 beepainting14 beepainting15  beepainting17 beepainting18beepainting16 beepainting19 beepainting20 beepainting21 beepainting22 beepainting24  beepainting25 beepainting26 beepainting27 beepaintingHouseFly-Krum Fly kim smith bee és a barátom Kim festménye

méhecskés képeket  itt találod a pinteresten.

Képek forrása: saját és pinterest.

MÉZENGÚZ – BEE MOVIE

egy mesefilm a méhek fontosságáról online megtalálod a VIDEÁN

mezenguz-kiskep-rekamesei-217x300

festés alkotás

Hozzávalók:

  • 300 gr aquarell papír
  • aquarell festék, ecset
  • víz

017203bee s

8x timelapse VIDEO A VIMEON

37 videokepe

a video 1 percre felgyorsítva ITT

Te mit alkottál?

Izgatottan várom a véleményeket és az alkotásokat!

Töltsd fel a képeket a fb galériába és a pinterestre #natureartegyevenat2017