Sziasztok kedveseim,

Az jutott eszembe vajon, hogy vajon ti hogyan kezdtek neki egy képnek. Először elmondom én hogyan szoktam.

Amikor nem alkotok akkor állandóan kísért az érzés, hogy én nem tudok festeni, rajzolni meg még annyira sem. Aztán körbenézek és szinte nincs hely a falon, hogy újabb képet feltegyek. A speizba is úgy oldalazva megyek be, mert van három doboz amiben a keretezett aquarell képeim vannak.

Külön örülök, hogy megint megkértek, hogy október 1-től állítsam ki a képeimet a Palota Pont-ban, hiszen akkor egy kicsit szellősebb lesz itthon. 🙂

Szóval ennyi kép után már, 205 úgymond katalogizált képem után is mindig ott van ha csak pillanatokra is az a kezdeti érzés. Különös tekintettel ha a komfort zónámon kívüli feladatra vállalkozom.

Viszont jó sok technikát fejlesztettem ki ahhoz, hogy a kezdés zökkenőmentes legyen.

Ha van elképzelésed arról mit szeretnél festeni (virág, tájkép, ember stb.) akkor a legfontosabb, hogy legyen egy szuper képed a témáról. Figyel a jogokra. Nem használhatod bárki képét vagy alkotását arra, hogy lemásold. Természetesen, ha magadnak azért, hogy gyakorolj az rendben van, hiszen nem állítod ki sajátodként, nem adod el csak tanulod a technikát tökéletesíted magad.

Rengeteg olyan oldal van az interneten ahol ingyen felhasználhatod a fotót, de erről mindenképpen győződj meg előre.

 • olyan képet válassz amin jól látszanak a részletek, nem homályos
 • a tárgy nem olyan szögből van fotózva ami furcsa és a végén a képed úgy néz ki mintha elrontottad volna pedig csak jól másoltál

(Kata küldött nekem egy Kála festményét és furcsa volt a virág bibéje mert nem középen volt hanem mintha elcsúszott volna, kértem, hogy küldje át a referencia fotót és igazam is lett. Egyszerűen rossz volt a kép választás, a képen a bibe hülyén állt, meg hiányzott egy része a virágnak, meg homályos is volt. Ez érezhető volt a kész képen, de aki nem látja, hogy miről készült az nem tudja, hogy ahhoz hasonlítva jó volt az elkészült kép, mégis érezhető, hogy valami nem stimmelt)

 • Másik, hogy ott van a művészi szabadságod. Nem kell ugyanolyanra készíteni, hiszen nem lesz mellette az eredeti. Simán teheted más háttérre, lehet más színű, lehet több belőle a képeden stb, stb….

1

AQUARELL

 • Kitalálom a témát
 • Kiválasztom a nekem kedves fotót
 • szükség esetén több képet kombinálva megtervezem az enyémet (én valamilyen photoeditor programban szoktam, hogy lássam a megfelelő méretarányban)
 • Amennyiben nem un. blockot használsz (amikor a tömb oldalai össze vannak ragasztva, akkor fontos a papír előkészítése,kifeszítése is,különben a sok víztől nagyon hullámos lesz a papír,ami magát a képet is elrontja
 • Halványan átrajzolom a papírra (néha színes aquarell ceruzával, ha nem akarom, hogy látszon a grafit)
 • Előkészítem a festékeimet, a vizet, az ecseteket, mindent amire szükségem lehet (a legjobb ha van egy helyed asztalod ahol ezek kint lehetnek, hogy ne veszíts időt a pakolással, hiszen a cél a napi alkotás és elveheti a kedved az ha mindennap ki- be kell pakolászni.)
 • Halvány háttérrel és aláfestéssel érdemes kezdeni és rétegenként haladni.
 • Variálni azzal lehet, hogy nedves vagy száraz a papír,illetve a festékhez mennyi vizet adsz. A hátteret nedvesen szokták, a részleteket a megszáradt képre lehet felvinni, kevés vízzel, vékonyabb ecsettel. Variálni azzal lehet, hogy nedves vagy száraz a papír,illetve a festékhez mennyi vizet adsz hozzá.
 • Sok gyakorlás a lényeg – úgy állj neki, hogy kikapcsolódsz és ne a végeredményen görcsölj – csak lazán

az aquarell, akril, tempera, ceruzarajz, azért jó mert akár félbe is hagyhatod és másnap folytatod.

2

AKRIL

 • az aquarellnél leírt első 3 gondolat itt is érvényes
 • Akrilt én ritkán rajzolom elő, van amikor több réteg után skiccelem fel nagyjából a minta helyét, hogy ránézzek messziről, hogy minden jó helyen van. Ez azért van nálam, mert akrillal többnyire nagyobb méretű képeket készítek és közelről nem biztos, hogy el tudom dönteni, hogy jó helyen van amit vázolok.
 • Előfordul az is, hogy ecsettel vázolom fel a mintát az egyik rétegre.

Ha intuitív képet készítek, ahhoz van pár kezdési technikám:

 • fogd a festékeket vagy csak meleg vagy csak hideg színeket (azért, hogy ne legyen ‘muddy color’ erről írtam a 6 héti lecke színelmélet résznél) és kézzel fesd be a fehér vásznat, mindenféle formákat mintákat rajzolj, legyen izgalmas, nem kell ábrázolnia semmit
 • egy nagy ecsettel különböző fontos inspiráló szavakat gondolatokat írhatsz egymás után folyamatosan amíg tele nem lesz a nagy vászon, ne tervezz csak írj folyamatosan akár egymásra is
 • oszd fel kb 10 cm-es négyzetekre a vásznat (aquarell cerkával húzd meg, nem kell szabályosnak lennie) minden sorban random 2- 2 négyzetet fess be egy nagyon halvány színnel, fehérrel vagy alapozóval lazán aztán különböző figuratív vagy nonfiguratív elemeket kezd el festeni egymástól távolabb, aztán az egyik sarkába meleg színnel a másikba hideg a színnel. Na ezt leírni képtelenség inkább megmutatnám egy élő találkozásnál 🙂
 • kapcsolj be egy zenét és engedd, hogy a zene vezesse a kezed vagy a benne lévő ecsetet
 • kösd be a szemed és csukott szemmel fesd meg az első réteget (ez nagyon jó ki kell próbálni. Oda kell készíteni a festékeket kinyomva és kézzel a vászonra – pazar)
 • használd a nem domináns kezedet akár váltogatva!
 • próbáld ki, hogy sötét színeket használva fested meg az első réteget, ez jó lehetőséget ad a későbbiekben a kontrasztnak sötét-világos
 •  válasz különböző tárgyakat, szivacsokat, ecseteket, bármit ami klassz nyomot hagy a vásznon a variációkban is sok-sok lehetőség van  szintén 6. lecke ecset nélkül
 • Fektesd le a vásznadat a földre vagy az asztalra és fentről csöpögtesd vagy locsold a festéket rá, használj spray flakont és spricceld le vízzel a vásznat felemelve csorgasd szét a festéket. Ehhez a legjobb a folyékony állagú festék lenne. Mert tudjuk a szabályt, hogy kb 20 %-nál jobban higítani nem ajánlott az akrilfestéket mert akkor a pigmentek közti kötés szétbomlik. Illik inkább un binderrel higtani. (Acryl binder medium a festékhez keverve akár szórópisztolyba is lehet a festéket tölteni)

Kb 9 ötlet volt a kezdéshez

3

OLAJ ÉS ÉN

Jelenleg a nedves nedvesen  wet-on-wet, alla prima technikát használom, ami nagyon egyszerűen azt jelenti, hogy addig nem hagyom abba amíg nincs készen a kép. Ezt szeretem.
Ha olajjal a nedves a nedvesen technikával festesz akkor célszerű akkor nekikezdeni ha van 2-3 órás befejezni az alkotást.

KÉRDÉS:

TI hogyan kezdtek neki az alkotásnak?

csatlakozz a – Natureartegyévenát2017 – zárt facebook csoportba

Hetente ingyenes alkotásra inspiráló ötletek, videók
csatlakozzatok:
https://www.facebook.com/groups/Natureartegyevenat2017/

Minden héten ingyenes alkotásra inspiráló ötletek, videók a weboldalamon
http://www.artbyildy.com/natureart/

Szép estét és jó alkotást!
Ildi

Töltsd fel a képeket a fb galériába és a pinterestre #natureartegyevenat2017 

Alkossunk együtt!